Jakob Louw (68 jaar) heeft vele jaren diverse functies bij de vereniging vervuld als gediplomeerd ijsmeester, lid van de Stichting ter bevordering van ijsfaciliteiten Almere (landijsbaan Bachweg) bestuurslid en organisator van natuurijswedstrijden, skeelertochten diverse fakkel- en schaatstoertochten op het Gooimeer, Weerwater, Kromslootpark.

IJsmeester

Jakob heeft -samen met Dick Groenewegen- de KNSB-opleiding tot ijsmeester in Enkhuizen succesvol gevolgd. Jaarlijks mat Jakob de ijsdikte op de natuurijsbaan aan de Bachweg en het natuurijs op diverse plekken in Almere alvorens de ijsbaan te openen of toertochten te organiseren. “Ik mat ’s ochtends en ’s middags de ijsdikte. Ik noteerde de ijsgroei en zette dit in grafieken om. Ik kreeg er meer en meer gevoel bij. Ja, ja, je bent ijsmeester of je bent het niet”, vertelde Jakob vol trots! Jakob heeft ook eigenhandig een ijsdiktemeter ontwikkeld. “Ik boorde een gat in het ijs en stak daar deze ijsdiktemeter in naar de onderkant van de ijslaag. Met het haakje onderin trok ik de ijsdiktemeter vast in het ijs. Op de ijsdiktemeter had ik markeringen van steeds één cm aangebracht. Zo kon ik de dikte van de ijsvloer aflezen”.

Zand op de baan

De natuurijsbaan was in december 1995 nog niet helemaal klaar. De pomp, die de natuurijsbaan van water moest voorzien, werkte nog niet. Er lag te weinig water in, terwijl er een flinke vorstperiode aankwam en er al sprake was van flinke ijsgroei in de te ondiepe baan. Jakob vertelde: “In gesprek met de aannemer Reimert is er hoog spel gespeeld. Het kan toch niet zo zijn, dat er een natuurijsbaan ligt en dat er niet geschaatst kan worden. Met man en macht is de brandweer uit Lelystad opgetrommeld met een pomp die duizenden liters water per uur de baan in kon spuiten.

Binnen enkele uren lag er voldoende water in de natuurijsbaan. Echter, door de enorme kracht van het spuiten van het water werd er ook zand aan het wervelen gebracht. Op sommige plekken was het zand naar boven gedreven en boven op de inmiddels ontstane ijslaag gekomen. Op Kerstavond zag ik dat en begreep dat het fout ging. Je kon op meerdere plekken goed op het ijs staan, maar er lag water met zand op!” Jakob heeft samen Bert Groot Roessink op Kerstavond (!) met bezems, vegers en dergelijke zoveel mogelijk het water met zand van de bovenste ijslaag proberen te verwijderen. “Bert werd ’s avonds door zijn vrouw gebeld” vertelde Jakob. “Waar blijf je nou, Bert. Het is Kerstavond, kom je nog eens thuis?”, zei z’n vrouw door de telefoon. Jakob reageerde met: “Niet lullen Bert, die baan moet schoongemaakt worden”. Het is uiteindelijk gelukt om de natuurijsbaan in het eerste jaar ná de aanleg twee weken open te kunnen stellen.