Wout List (73 jaar) is in 1984 de eerste voorzitter van het ASV-bestuur. In de jaren ’60-‘70 schaatste Wout List op zondagochtend op de Jaap Edenbaan met een groepje worstelaars. Daar waren ook Cees Lissenberg, Hosse Water, Leen Groothuis en Marre van der Voorn bij. Uit dit groepje schaatsers is het marathonschaatsen onder leiding van André Koornstra uitgegroeid tot een wedstrijdsport in de jaren ’70. Wout was daar als jonkie bij.
Nederlands kampioen
Wout List heeft in zijn schaatscarrière mooie uitslagen en diverse overwinningen behaald bij het marathonschaatsen. Wout won in november 1974 de marathon in Groningen en de Nieuwjaarsmarathon in Heerenveen. In 1976 werd hij Nederlands kampioen marathon in Eindhoven. Datzelfde jaar won hij ook de Sanders Trofee in Eindhoven.
Voorzitter ASV
Met dit aansprekende palmares en zijn brede netwerk binnen de schaatswereld werd Wout gevraagd om voorzitter van de nieuw op te richten Almeerse Schaatsvereniging te worden. “De reden om een schaatsclub op te richten was dat een aantal schaatsfanaten een kunstijsbaan in Almere wilde hebben. Daartoe was een stevige schaatsvereniging een belangrijke basis om als gesprekspartner met de gemeente te fungeren”, aldus Wout.
Verslaggever
In de jaren ’80 heeft Wout als NOS-verslaggever gewerkt. Door zijn kennis van het marathonschaatsen en van de rijders in het marathonpeloton verzorgde hij in 1985 samen met Ruud ter Weijden de verslaggeving op de Elfstedenroute in Harlingen. In 1997 reed hij de Elfstedentocht als toerrijder.
Toertochten in het buitenland
Ondanks Wouts drukke werkzaamheden is hij altijd actief gebleven binnen de schaatssport. Hij heeft meerdere marathonwedstrijden in het buitenland gereden, waarbij hij samen met anderen op zoek was naar goed natuurijs. De eerste tochten in de jaren ’80 waren in Lahti in Finland. Wout werkte eerdere jaren voor Finnair, die ook zijn sponsor als marathonschaatser was. De kwaliteit van het ijs in Finland liet helaas sterk te wensen over, omdat de plaatselijke organisatie de middelen niet had om het ijs goed te verzorgen. Op de zoektocht naar goed ijs zijn ze daarna bij Oulu aan de Botnische Golf terechtgekomen. Ook dat was geen succes wegens de enorme ijsschotsen op deze uitloper van de zee. Uiteindelijk kwamen ze in 1989 terecht bij de Weissensee in Oostenrijk. Daar wist de lokale ijsmeester Norbert Jank goed ijs te kunnen aanbieden en werd de baan goed verzorgd. Ook de infrastructuur met hotels en medische verzorging was in orde. Vanaf dat moment heeft Wout enige jaren als bestuurslid in de stichting Alternatieve Elfstedentocht gezeten. Deze stichting organiseerde jaarlijks wedstrijden op het natuurijs van de Weissensee.
Wout is inmiddels zeven jaar met pensioen en nog steeds actief met diverse sporten zoals schaatsen-voornamelijk op de kunstijsbaan in Haarlem- fietsen en tennissen.