Yoeri Lissenberg (53 jaar) was bij de oprichting van ASV dertien jaar. Hij schaatste al vanaf zijn zevende levensjaar bij HCA. Yoeri heeft destijds op maandag- en woensdagavond met zijn vader Cees meegetraind met een groep ASV-ers en schaatsers uit andere schaatsclubs. Yoeri heeft nooit bij de jeugd van ASV getraind. Hij is volgens zijn zeggen wel ooit ‘tientjes-lid’ bij ASV geweest.

Tekentalent

Toch was zijn binding met de ASV zodanig, dat Yoeri met zijn artistieke tekentalenten ASV van dienst is geweest. Hij heeft in de jaren ’90 met een tekening van de landsijsbaan ‘De Pinguïn’ een bijdrage geleverd aan een tentoonstelling over ASV. Ook heeft hij het ontwerp getekend van de schaatser achterop de blauwe ASV-trui. Deze trui was bedoeld om de ASV-jeugdleden een gezamenlijke uitstraling te geven, als voorloper van het ASV-trainingsjack. De schaatskarikatuur die Yoeri van deze afbeelding gemaakt heeft, past goed bij het jeugdschaatsen. Het is een humoristische afbeelding van een schaatser, die met de tong uit de mond zijn inspanning levert. Saillant en subtiel detail in deze tekening zit in de bandjes om de arm als merklogo van ‘Terinit-sportswear’. De KNSB-kernploegen schaatsten destijds in schaatskleding van dit merk. Volgens Yoeri was deze tekening nooit als een ASV-logo bedoeld, maar hij vindt het toch wel mooi om te zien, dat deze tekening op de ASV-trui terechtgekomen is.

Palmares

Yoeri is nog steeds woonachtig in Almere. Hij woont hier samen met Birgit Lissenberg-Witte (winnares Alternatieve Elfstedentocht 2016 op de Weissensee) en twee kleine kinderen in een bijzonder mooi zelf gebouwd huis in Nobelhorst.

Yoeri en Birgit hebben beiden een mooie palmares in de schaatssport. Yoeri werd in 2009 Nederlands Kampioen marathonschaatsen op het kunstijs van Thialf te Heerenveen. 2009 was volgens Yoeri één van zijn topjaren, waarin hij samen met zijn team ‘Foekens’ meerdere prijzen in de wacht sleepte op natuur- en kunstijs.

Ploegleider

Momenteel is Yoeri ploegleider van het marathonteam VGR Sport / Mechan Group. Hij coacht deze vijf heren en drie dames bij de marathonwedstrijden op de Nederlandse kunstijsbanen en bij de schaats-grand-prixs op de Weissensee en in het noord Zweedse Lulea. “Het verblijf in het noorden van Zweden is niet echt gezellig. Het landschap is koud en kil met weinig vertier”, volgens Yoeri.

Schaatsgenen

Zelf schaatst Yoeri momenteel niet meer. Wellicht dat dit er later weer eens ervan komt. “Ik heb de schaatsgenen van mijn vader geërfd.” Yoeri en Birgit hopen een beetje, dat hun schaatsgenen én het schaatsplezier aan hun beide dochters wordt overgedragen. Wie weet wordt het schaatsen in de toekomst bij de derde generatie Lissenberg op deze manier voortgezet.